Købmandsforretningen i Slet

Af Lars Kjærsgaard Johansen – Tranbjerg Lokalhistoriske Samling.
Der er bevaret en del billeder og kilder om de købmænd, der gennem tiden har haft forretning i Tranbjerg stationsby. Den første var Mads Hansen, der i 1885 opførte Tranbjerg Kro og samtidig åbnede en købmandsforretning i tilknytning til kroen. Forretningen fortsatte i de følgende årtier, da S.P.R. Østergaard ejede kroen.

Slet Købmandsforretning ca. 1910. Postkort.

Der var på samme tid også en købmandsforretning på Tranbjerg Hovedgade 38, som var nabo til bagerforretningen. På et udateret billede (B1941 i billedsamlingen) kan man se familien foran forretningen og skilte, hvorpå der står ”Kolonial Isenkram & Kul” og ”Opkøb af æg, Huder & Skind”. Ejendommen eksisterer ikke mere. Også Tranbjerg Hovedgade 52 har været købmandsforretning fra ca. 1910 til 1962, og de sidste ejere var Annine og Gye Sørensen.

Den mest kendte forretning lå på hjørnet af Tranbjergvej og Tranbjerg Hovedgade, hvor der i 70 år var købmandsforretning. Louise og Marinus Jensen købte ejendommen i 1928 og indrettede en butik, hvor der både var brødudsalg, kolonial og isenkram. I 1965 overtog Alice og Robert Mikkelsen forretningen, som de havde til 1998.

Slet Købmandshandel
Der blev indrettet en købmandsbutik i Slet i 1901 i et nyopført hus, der i dag har adressen Chr. X´s Vej 256. På billedet fra ca. 1910 kan man se det flotte hus med murstensudsmykninger, store udstillingsvinduer og nogle varer udenfor. I modsætning til købmændene i Tranbjerg stationsby, kender vi ikke meget til deres kolleger i Slet. Via folketællingerne og enkelte andre oplysninger har vi dog navnene på de fleste. Fra 1901 til 1930 blev der foretaget folketællinger hvert femte år, og den senest offentliggjorte folketælling er fra 1940. Det er iøjnefaldende, at der i hver folketælling nævnes en ny købmand i Slet, så i de første 50 år havde købmændene kun forretningen i et begrænset antal år.

Købmændene
Den første købmand hed Peter Andersen, men i 1906 blev forretningen overtaget af Peter Petersen, der boede i huset med sin kone og syv børn. Allerede et par år efter er Christian Jensen omtalt som købmand, så i forretningens første ti år var den ejet af tre forskellige personer. I 1916 er Thomas Bjørnbak registreret som købmand, og han er den første, vi har et billede af, idet han er med på et gruppebillede af Foredragsforeningens udflugt i 1920. I folketællingen i 1921 har Valdemar Madsen overtaget forretningen, og fra hans tid ser vi den første kendte reklame. I Skattebogen fra 1923 findes en tekstreklame, der tilbyder kaffe af fineste Javablanding, tobaksvarer og gode mærker i vine og spirituosa. Også butikkens telefonnummer oplyses, Tranbjerg 7, og det var et nummer, der blev bevaret til op i 1950´erne.

I 1925 var Jens Kristen Andersen købmanden I Slet, og i 1930´erne tog Holger Jørgensen over. Han blev i 1940´erne afløst af Jens Brønd, der i slutningen af 1940´erne solgte forretningen til Søren Knakkergaard Kanstrup. Han stammede fra Thy og havde i 1930´erne været købmand og kroejer i Stenbjerg, en lille fiskerby syd for Vorupør. Søren Knakkergaard Kanstrup havde forretningen til sin død i oktober 1959, og han var dermed den første, der havde købmandsforretningen i mere end ti år. Hans ældste søn, Erik Kanstrup, blev lærer på Tranbjerg Skole fra 1959 til 1977 og derefter skoleinspektør indtil 1989.

Købmandsforretningen 1967 efter at have fået ny facade og nyt tag. Der er stadig væk bolig til højre.

Inger og Anton Hansen
I april 1964 købte Inger og Anton Hansen købmandsforretningen, som de havde i 13 år, og de blev det sidste købmandspar i Slet. I 2008 afleverede de en kortfattet beskrivelse af deres år som købmænd til Tranbjerg Lokalhistoriske Samling, som også modtog ti fotografier (B582-B591). Derfor er årene fra 1964 til 1977 den periode i forretningens historie, vi ved mest om.

Anton Hansen var uddannet kommis, men var ansat ved DSB i Aarhus, mens Inger Hansen havde været førstedame i bogholderiet i Skandinavisk Tobaks Kompagni. Ifølge dem selv overtog de ”en rigtig gammel forretning med træhylder, -skuffer og skabe plus gammel facade med delte ruder osv. plus gammel lager”. Derfor gik de med det samme i gang med den første store ombygning og modernisering: ”Vi rev alt ned, satte nye hylder op, samt køl og frys. Hver weekend gik med ryk og slid. Lageret blev ligeledes revet ned og vi byggede et nyt op i et plan.”

Anton og Inger Hansen ved indvielsen af minimarkedet Hoki Superette. 1970.

Inger og Anton Hansen havde en datter på otte måneder, og da de i 1966 fik deres andet barn, opsagde Anton Hansen sin stilling i DSB og lagde derefter alle kræfterne i butikken. Året efter moderniserede de endnu en gang forretningen og fik lavet en ny facade og lagt nyt tag på huset. Da de også havde planer om at udvide forretningen, fik de tilladelse til at nedlægge lejligheden, der hørte til butikken, og derefter byggede de et Panbo-hus til privatbolig på en tilstødende grund.

1970´erne
I begyndelsen af 1970 foretog parret den tredje gennemgribende ændring af butikken, idet hele huset blev inddraget til forretning, som dermed blev til et minimarked, ”Hoki Superette”.

I 1974 fik Inger og Anton Hansen deres tredje barn, så der var nok at se til både i hjemmet og i forretningen, hvor arbejdsdagen var fra 7 til 18. I de første tolv år havde parret endda ikke taget sig tid til en ferie, men en avisartikel fra 1976 ”Hurra – vor første ferie i 12 år” fortæller om deres glæde ved udsigten til en uges ferie i et sommerhus ved Ebeltoft.

I 1974 fik Inger og Anton Hansen et brev fra Århus Amt, der meddelte, at man ville lave et totalt stopforbud foran forretningen, og det betød at af- og pålæsning af varer blev forbudt for både kunder og varevogne. Det var selvfølgelig bittert, for det var en dødsdom for forretningen, og derfor blev ægteparret nødt til at sælge den i 1977. Det blev samtidig et punktum for den næsten 80-årige købmandsbutik i Slet. Selv om beslutningen må have været svær, slutter Inger og Anton Hansen deres beretning om deres tid i Slet med disse ord: ” Vi og vore børn havde nogle dejlige år i Slet og kom til at kende en masse søde mennesker. Den tid mindes vi med stor glæde.”
(LÆS avisartiklen nederst på siden: ‘Hurra – vi skal have første ferie i 12 år.)

Desværre skriver ægteparret ikke noget om, hvad de lavede i tiden efter 1977. Den eneste oplysning vi har om dem er en notits i Aarhus Stiftstidende i forbindelse med deres guldbryllup i 2008, hvori der står, at de boede på Jegstrupvej.  

Niels Fredborgs cykelforretning 1980. Foto: Niels Johansen

Cykelforretning
Det var den kendte cykelrytter Niels Fredborg, som købte forretningen og ændrede den til en cykelforretning. Niels Fredborg var landskendt, og det blev omtalt i medierne, da han valgte at åbne en cykelhandel i Slet. Han havde vundet adskillige medaljer ved VM og OL, og ved OL i München i 1972 vandt han Danmarks eneste medalje, endda af guld, i disciplinen 1000 meter på tid.
Han havde forretningen nogle år, inden den blev overtaget af Kent Andersen, som bevarede navnet ”Fredborg Cykler”. I 1987 blev forretningen solgt endnu en gang og skiftede navn til ”Sverres cykler”, som eksisterede i tre-fire år. Op gennem 1990´erne havde virksomheden ”Sportstrykkeriet” sin adresse i den tidligere forretning. I 1998 blev huset solgt og ombygget til beboelse, og dermed fik det sit nuværende udseende.  

Christian X´s Vej 256 – fotograferet af lars Kjærsgaard Johansen oktober 2017.